Monday, January 17, 2011

nn @ resepi siakap stim chinese style

 

 


RESEPI SIAKAP STIM CHINESE STYLE

PERLU ADA
1 ekor ikan siakap – dibersihkan dan buang sisik
1 biji bawang besar – hiris halus *
3 ulas bawang putih – hiris halus *
3 inci halia muda – hiris halus *
5 biji cili api – hiris halus *
1 batang serai – hiris halus *
1 tangkai daun ketumbar – hiris halus *
2 biji plum (plum ni boleh dapat di kedai cina. kalau tak ada, boleh guna asam boi. preference asam boi yang masam masin. kalau yang manis, kena tambah lime juice)
1 sudu teh minyak bijan
lobak masin dan sawi masin - hiris
cendawan shitake – rendam dan hiris
garam dan gula secukup rasa
serbuk lada putih

PERLU BUAT
1. Bersihkan ikan dan kelar sedikit. Gaul ikan dengan garam dan sebuk lada putih. Letak dalam bekas stim yang sesuai dan ketepikan.
2. Panaskan bekas kukusan.
3. Tumis bahan-bahan hiris yang bertanda * dengan sedikit minyak. Tumis sehingga naik bau. Tutup api.
4. Masukkan bahan-bahan tumisan ke dalam bekas stim yang dah ada ikan. Letakkan bahan tu bawah ikan, selit dalam perut ikan dan atas ikan. Tambahkan plum atau asam boi. (plum ni kena pecah-pecahkan sikit supaya rasanya rata dan meresap ke dalam ikan).
5. Masukkan air (ikut suka la nak banyak mana kuahnya) dan garam dan gula. Kalau guna asam boi yang manis, letak lemon juice sikit to blend the taste of masam manis dan masin.
6. Letakkan hirisan sawi masin, lobak masin dan cendawan shitake atas ikan dan titiskan minyak bijan (dalam chinese food, minyak bijan is compulsory ingredients).
7. Stim sampai ikan masak.

TIPS
1. Ikan stim kena guna ikan segar. Kalau ikan yang dah kurang segar, lebih baik buat tiga rasa dan masam manis.
2. Stim ikan ada berbagai stail dan cara. (Chinese, Thai, Lemon, Nyonya, Asam Pedas dll). Boleh pelbagaikan mengikut kegemaran masing-masing.
Posted by Picasa

No comments: