Sunday, January 23, 2011

nn @ resepi homemade fish cake

 


RESEPI HOMEMADE FISH CAKE

PERLU ADA:
400gm isi ikan ( beli fillet jek, prefer isi ikan warna putih)
3 sudu tepung jagung
1 sudu tepung ubi
1/2 sudu teh lada sulah
Garam secukup rasa
(ada org letak juga secubit kiub ayam, nak bg lebih rasa)

PERLU BUAT:
1. Kisar bahan2 di atas in a food processor. Kalau blender, tambah air sikit. tp lepas tu tmbahkan tepung sikit lg.
2. Masuk dan mampat2kan ia in a square or rectangle container. jgn tebal sngat. Letak minyak sikit atas dia, so dia akan rata cantik.
3. Kukus hingga masak. Lepas tu potong mcm bentuk fishcake. Goreng sekejap aje. Kalau goreng, boleh tahan lebih lama. Lepas tu frozenkan.
4. Kalau nak buat yang ada warna warni, boleh letak hirisan daun bawang, chopped red chilli atau corn selepas kisar.
Posted by Picasa

1 comment:

Suzana Ismail said...

Nmpk sedap..saya akn cuba buat