Monday, October 31, 2011

nn @ resepi laksam




resepi laksam ilham dari kak yani. Alter sedikit mengikut cita rasak moktok. Kuah laksam resepi maktok.

RESEPI LAKSAM

LAKSAM
PERLU ADA:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air ( nn guna 5 cawan air)

PERLU BUAT:
1. Campur semua bahan dan kacau. Panaskan pengukus.
2. Gris alas springform dengan minyak. 
3. Panaskan alas springform dalam pengukus. Tambahkan adunan nipis.
4. Kukus sehingga masak.
5. Potong laksam secara membulat.

TIPS:
1. Sejukkan seketika selepas masak, secara menegak, kemudian gulung. Laksam akan licin.
2. Basuh alas springform sebelum gris untuk ulang buat laksam.

KUAH LAKSAM
PERLU ADA:
1 tin santan
2 tin tuna chunks
5 ulas bawang kecil
2 cm halia
2 sudu lada hitam
Garam
Gula
Asam keping


PERLU BUAT:
1. Hancurkan ikan tuna. (boleh guna isi ikan lain juga)
2. Tumbuk bawang merah, halia dan lada hitam.
3. Masakkan sekali dengan santan, tuna, bahan tumbuk dan asam keping dengan api kecil.
4. Masak sehingga merenih. Perasakan dengan garam dan gula.


TIPS:
1. Masak dengan api kecil supa santan tidak pecah minyak atau berkepala.

BAHAN ULAM:
Taugeh
Timun 
Kacang panjang
Kobis
Bunga Kantan
Limau

CARA PENYEDIAAN:
1. Laksam dihidang dengan kuah dan ulam yang di racik halus, juga cili kisar, belacan dan garam halus.
2. Untuk lebih pedas, lebihkan cili kisar. Untuk lebih masin, tambahkan garam halus.




2 comments:

Anonymous said...

perhhh ..sedap giler noni....meleleh air liur

nurbeena said...

kak noni bila nak blk mesia. Ntt bwk kt tintek yer, lama tak makan masakan kak NN