Monday, April 19, 2010

nn @ resepi penang asam laksa

 


PERLU ADA:
KUAH:-
3 tin tuna flakes in brine ( 2 tin ramas-ramas, 1 tin biar kasar-kasar)
20 biji cili kering, kerat2, cuci dan rendam dalam air panas dan toskan*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 batang serai, dihiris*
1 cm lengkuas*
30 g belacan*(*dikisar halus)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 cawan nenas yang didadu halus
1 genggam daun pudina
1 genggam daun kesom
3 keping asam gelugor
Lemon jus
Air secukupnya (ikut suka hati masing2 nak byk mana)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :
Mee laksa, kalau guna yang kering, rendam 1 - 2 jam, rebus lembut, tos, cuci dgn air paip dan toskan.
Hirisan daun salad
Hirisan cili padi
Hirisan timun
Hirisan bawang besar
Hirisan bunga kantan
Nenas
Telur rebus
Limau nipis
Petis secukupnya (jika ada)

PERLU BUAT :-

1.UNTUK KUAH :-
Masak air, tambah bahan kisar, tuna, daun kesom, asam keping dan garam, gula secukupnya.
Masak dengan api perlahan selama 45 - 60 minit. Tambah air jika perlu.
Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Biar mendidih 2 - 3 minit lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Memula rasa cm asam pedas... tp masak lama sampai ikan kembang... baru rasa asam laksa.


2.UNTUK LAKSA ASSAM PENANG :-
Masukkan mee laksa secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah laksa tadi (pastikan kacau dulu sebelum tuang) secukupnya.
Hias dengan bahan2 lain sebagai pelengkap dan diakhiri dengan 1/2 camca besar petis udang sebagai penambat selera....Hmmm sedap nihh...masa dok tulis ni pun, asyik terliurr jee...ahhh.. tak relaaa!!!!!!
Posted by Picasa

No comments: