Monday, April 26, 2010

nn @ resepi kung pao chicken

 
Posted by Picasa


KUNG PAO CHICKEN

PERLU ADA:

Bahan A
500 gm isi ayam - potong dadu
1 s/b tepung jagung
1 sk lada sulah
1 sk kicap cair
2 titis minyakk bijan
sedikit garam

Bahan B
5 biji cili kering - potong dlm 1.5" panjang
3 sb sos tiram
2 sb kicap pekat
1 sb sos cili
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
2 biji bawang besar - potong dadu besar2
1 biji capsicum hijau- potong lebar2 sediikit
100 gm kacang gajus - i bought ready to eat punya :)
sedikit garam dan gula
minyak untuk menumis



PERLU BUAT:
1. Perap bahan A. Goreng ayam yang diperap tp jangan terlalu garing, ketepikan. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan
2. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar dan capsicum
3. Masukan sos tiram, kicap pekat, cili sos. Tambah isi ayam, cili kering dan gajus. Gaul rata.
4. Rasakan garam dan sedikit gula. Tambah beberapa titis minyak bijan. Gaul lagi dan tutup api.
5. Sedia utk dihidang :)