Sunday, May 18, 2014

nn @ resepi banoffe tartlets





Insipirasi dari banoffe pie. Tapi apa itu banoffe pie?

Banoffee pie is an English dessert pie made from bananas, cream and toffee from boiled condensed milk (or dulce de leche), either on a pastry base or one made from crumbled biscuits and butter. Some versions of the recipe also include chocolate,coffee or both.
Its name is a portmanteau constructed from the words "banana" and "toffee".

Banoffe tartlets inspired from banoffe pie dalam erti kata yang lebih mudah dan ringkas. Pencuci mulut yang sangat segera.

RESEPI BANOFFE TARTLETS

Perlu ada:
10 biji tart shells - boleh buat atau beli di kedai bakeri
3 biji pisang emas - potong setebal 1 cm. (boleh guna pisang lain juga)
1/4 cawan non dairy whipped cream - dipukul hingga kental
2 sudu besar dulce de leche - rujuk last post untuk resepi dulce de leche. masukkan sedikit garam le dalam ddl.
15 keping coklat bulat lebourne - cairkan 10s dalam microwave
Sedikit chocolate rice untuk hiasan



Perlu buat:
1. Letakkan coklat bulat sebagai dasar dalam tart shell. Tekan coklat yang sedikit melt supaya lekat.
2. Masukkan sedikit dulce de leche untuk melekatkan pisang.
3. Letakkan potongan pisang. Simpan seketika dalam peti sejuk.
4. Pipekan krim, tabur sedikit choclate rice dan drizzle sedikit dulce de leche. 
5. Sejukkan tartlets sebelum dihidang.




No comments: