Roti Sarang Lebah
ROTI SARANG LEBAH
Resipi Asal: Lydia Honey
DOH ROTI
Perlu ada:
2 cawan tepung gandum
1/2 tsp yis serbuk
1/4 tsp garam halus
1/2 tsp baking powder
1 tbsp gula halus
1/4 cawan plain yogurt-suhu bilik - nn guna susu + air
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam
Sapu-1 biji kuning telur
Taburbadam dan kuaci serta bijan.
Perlu Buat:
- Satukan semua bahan-bahan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga elastik.
- Perap sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal.
- Tumbuk doh buang anginnya. Bentukkan menjadi bebola kecil dan aturkan ke dalam loyang yang sesuai. nn buat 10g.
- Biarkan doh mengembang dua kali ganda.
- Sapu eggwash dan tabur kekacang (almund, bijan dan biji kuaci).
- Bakar selama 15 minit 150C.
BUTTERSCOTH SAUCE
Perlu ada:
1/2 cawan brown sugar
1/2 cawan whipping cream
Secubit garam
1/2 tsp essen vanila
25 gm butter
Perlu buat:
- Cairkan butter.Masukkan gula perang.Kacau sehingga gula larut dan berbuih.
- Masukkan cream dan garam.Kacau perlahan-lahan.
- Akhir sekali masukkan essen vanila.Padamkan api.Kacau sehingga rata.Sos nampak cair tetapi apabila sejuk ianya agak pekat.
- Tuangkan ke atas permukaan roti.
Untuk roti ini, nn guna dulce de leche. Resepi DLL boleh dapatkan di previous post.
1 comment:
salam.nk tnya klau xd yogurt bole guna susu..susu cair@pekat
Post a Comment