Monday, April 29, 2013

nn @ positifkan diri melalui ad-dhuha
Surah Ad-Dhuha adalah antara surah yang sangat memotivasikan dan sangat menyentuh hati. Siapa yang membaca surah Ad-Dhuha, memahami maksudnya, merasainya dengan hati, pastilah hatinya akan disentuh oleh manisnya kisah sentuhan Allah ke atas Nabinya, Muhammad s.a.w.
Kisah penurunan surah yang penuh kemanisan yang menjelmakan semula kekuatan bagi seorang hamba Allah untuk terus positif meneruskan kehidupannya sebagai hamba Allah. Kisah bagaimana seorang hamba yang diberi harapan bahawa masih ada cahaya di dalam kehidupannya di kala dia terasa kegelapan yang pekat telah meliputi hidupnya.
Begitulah Ad-Dhuha memberikan semula harapan Tuhan untuk kehidupan insan.
Siapakah pemberi harapan yang lebih baik selain dari Allah dalam hidup ini?
Siapakah tempat bergantung yang lebih baik selain dari Allah kala kita dijemput masalah?
Sudah tentulah Allah satu-satunya.

Kadangkala Kita Merasakan Seakan-akan Allah Tidak Mempedulikan Kita
Ada masa-masa di dalam kehidupan kita ini seakan-akan kita merasakan Allah tidak memberikan respon terhadap diri kita.
Hidup terasa sugul. Kosong. Suram.
Seakan-akan Allah itu tidak lagi mempedulikan kita.
Kita berzikir setiap hari, tetapi kadangkala zikir itu terasa kosong tanpa makna. Tidak mampu menembus dan memberikan kekuatan kepada jiwa kita.
Kita membaca Al-Quran setiap hari, tetapi kadangkala bacaan Al-Quran kita tidak ubah seperti bacaan sebuah buku biasa yang tidak memberikan apa-apa makna yang luar biasa.
Begitulah juga amalan-amalan ketaatan lain. Kita berusaha bersungguh-sungguh melakukan pelbagai kebaikan dalam hidup kita, tetapi kadangkala kita merasakan Allah seakan-akan tidak memberi respon atau mempedulikan apa yang sedang kita usahakan selama ini.
Bila kita dijemput kesusahan atau keperitan hidup, di manakah bantuan Allah datang mengeluarkan kita dari segala kepayahan itu?
Bila diuji dengan musibah yang sangat berat dan kadangkala rasa tidak tertanggung, kita mula bertanya, kenapa Allah timpakan sehingga sebegini rupa sekali ke atas aku? Apakah Allah sudah tidak sayang lagi kepada aku?
Bila kita menghadapi satu kedukaan, kemudian ditambah pula kedukaan yang baru, sudah jatuh ditimpa tangga lagi, kita mula bertanya, apakah Allah sudah tidak mempedulikan aku?
Kadangkala, hari kita penuh dengan kesibukan sehingga kita pun menjadi begitu penat. Dalam keadaan kepenatan itu, datang pula kesibukan baru. Tidak sempat rehat pun, ada tanggungjawab baru pula menimpa di atas bahu kita.
Kita bertanya pada diri kita, Allah tak tahukah aku penat ni, kenapa ada tanggungjawab baru pula menimpa aku? Terasa seakan-akan beban di bahu kita begitu berat dengan banyaknya tanggungjawab di bahu kita. Kadangkala, kerana hati kita tidak begitu kuat, air mata kita mudah mengalir memikirkan betapa lemahnya kita untuk sebuah tanggungjawab yang begitu besar.

Begitulah Perasaan Nabi, Adakah Allah Telah Membenci Aku?
Begitulah surah Ad-Dhuha menggambarkan perasaan yang ada pada Nabi Muhammad s.a.w. sewaktu ia diturunkan.
Ia menenangkan perasaan yang sedang gundah gulana kerana memikirkan Tuhannya telah meninggalkannya.
Ia membangkitkan semula rasa semangat dalam jiwa bahawa Tuhannya tidak pernah tinggalkannya bahkan sentiasa terus-menerus menunjukkan jalan dan membimbingnya.
Ia umpama tiupan bayu kasih sayang, pujuk rayu yang begitu menyentuh hati dari seorang Kekasih kepada kekasihnya. Perdampingan yang menyebabkan terungkainya sangkaan-sangkaan negatif di hati. Belaian yang menyebabkan hati yang lemah terasa kuat semula.
Bagaimana mungkin ia tidak menjadi belaian yang menenangkan hati, memberikan kekuatan dan semangat untuk meneruskan perjalanan di kala wahyu sudah tidak turun kepada Nabi dalam tempoh yang begitu panjang sekali. Sehinggalah Ummu Jamil, isteri Abu Lahab berkata kepadanya : “Wahai Muhammad, aku rasa syaitan kau telah tinggalkan kau !” .
Sehingga ke tahap itu sekali. Sudahlah tidak memiliki sesiapa lagi sebagai teman rapat dalam hidupnya, kemudian terputus wahyu pula dari satu-satunya sumber kekuatannya, selepas itu ditohmah pula oleh Arab Musyrik, siapakah yang mampu menahan lagi hatinya dalam keadaan begini?
Bertanya pada hati, apakah Allah sudah tidak mempedulikan aku lagi?

Tidak, Allah Bukannya Sedang Membiarkan Kamu
Allah memulakan surah Ad-Dhuha ini dengan gambaran waktu dhuha dan malam yang memberikan sinar baru bagi kehidupan insan.
Mendidik jiwa yang sedang bersedih untuk bersangka baik dengan Tuhan yang menguji dirinya dengan kesedihan itu.
Begitulah Allah memberikan jawapannya kepada Nabi Muhammad s.a.w.
“Tuhanmu tidak meninggalkan engkau (Muhammad) dan tidak (pula) membencimu.” [Ad-Dhuha : 3]
Seakan-akan Allah mahu berkata kepadanya, ‘Tidak akan pernah Aku tinggalkanmu sejak Aku telah memilihmu, mana mungkin Aku marah kepadamu sejak Aku telah mencintaimu.’
Dia sentiasa ada untuk kamu kala kamu diuji dengan musibah dan kesusahan. Dia sentiasa ada kala kamu dijemput dengan kedukaan dan kesedihan.
Janganlah pernah merasa jauh dari Allah.
Kamu telah berusaha membuatkan Allah rasa cinta kepada kamu, maka bagaimana mungkin Allah akan membiarkan dan tidak mempedulikan hamba-Nya yang berusaha mengejar cinta-Nya?

Bukankah Allah Yang Telah Memberikan Apa Yang Kamu Ada Hari Ini?
Dengan kehidupan yang masih ada pada kita hari ini, dengan segala macam nikmat yang masih ada pada kita hari ini, maka bukankah itu semua Allah yang telah berikannya pada kita?
Kadangkala, kita mungkin diuji dengan kemalangan sehingga kehilangan sebahagian anggota badan kita ataupun hilang fungsi sebahagian anggota kita, tetapi di sana, di negara-negara Islam yang mengalami peperangan, mereka diuji dengan lebih teruk lagi sehingga bukan sekadar kehilangan anggota tubuh badan, bahkan hilang nyawa juga. Bukankah Allah masih memberikan kehidupan kepada kita untuk kita teruskan usaha memperbaiki diri dan berbakti ?
Kita mungkin diuji dengan kematian ibu ayah kita kala kita telah dewasa, ada anak-anak kecil yang telah kehilangan ibu ayahnya sejak dia masih kecil. Tidak kenal siapa ibu ayahnya, tidak ada siapa yang menjaganya. Maka, bukankah Allah yang telah memberikan kita ibu ayah untuk mengambil berat urusan kita sewaktu kita kecil sehingga kita tidak terbiar menjadi peminta sedekah seperti segelintir kanak-kanak yang ada pada hari ini?
Kalau benar Allah tidak sayangkan kita, maka kenapa kita berada di atas dunia ini pada hari ini?
Bukankah kerana tanda Allah sayangkan kitalah, Allah memberikan kehidupan untuk kita terus memperbaiki diri. Untuk kita terus mencurah bakti kepada alam ini. Bukankah itu tanda Allah masih pedulikan dan sayangkan kita?
Bukankah juga diberi kefahaman Islam yang baik, memiliki kehidupan yang baik itu tanda Allah masih sangat sayangkan kita walaupun sehebat apapun musibah dan kesusahan yang menyelimuti kehidupan kita hari ini?

Penutup : Maka, Positiflah Meneruskan Kehidupan
Kalau Allah bencikan kita, maka tidak Allah berikan kehidupan ini kepada kita.
Kalau Allah ingin membiarkan kita, mustahil Allah menganugerahkan kita kefahaman yang baik terhadap Islam, terhadap kehidupan dan destinasi kembali kita.
Tidak, bahkan Allah tidak pernah membenci dan menjauh dari kita, kitalah yang selalu cepat bersangka-sangka dan menjauh dari Allah.
Bila kita susah, kita ada Allah bersama dengan kita yang menjadi kekuatan yang tidak tertandingkan kala menempuh kesusahan itu.
Bila kita ditimpa kedukaan yang berturut-turut, Allah ada juga untuk menjadi teman mendengar segala aduan dan luahan perasaan kita.
Allah ada. Ya, Allah itu ada.
Maka, kenapa perlu terus bersedih dan bermuram durja meneruskan hidup?
Positiflah, senyumlah dan bersemangatlah meneruskan kehidupan !
“Dan terhadap nikmat Tuhanmu, hendaklah engkau nyatakan (dengan bersyukur).”[Ad-Dhuha : 11]

Sumber: LangitIlahi.com

No comments: