Wednesday, January 30, 2013

nn @ resepi tauhu bunga





TAUHU BUNGA

PERLU ADA:
10 keping tauhu pok (tauhu goreng yang isinya lompong)
1 keping tauhu basah (dihancurkan)
1 biji telur
4 ulas bawang merah (cincang halus)
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1cm halia (cincang halus)
1 cawan daging hancur
1 sudu rempah kari
½ cawan mix vege
½ cawan hirisan daun sup dan daun bawang
2 biji cili merah/cili api (cincang halus)
Garam
Serbuk lada sulah
Minyak untuk menggoreng

PERLU BUAT:
1. Gunting bentuk X dari bucu ke bucu tauhu pok. Terbalikkan bahagian dalam keluar, yang luar ke dalam. Kikis isi tauhu untuk dijadikan inti.
2. Tumis bawang merah, bawah putih, halia dan serbuk kari. Tambahkan daging cincang dan masak sehingga daging empuk. Masukkan mix vege, garam dan kacau rata. Sejukkan inti.
3. Gaul isi tauhu basah yang dihancurkan, isi tahu pok yang dikikis, inti tumisan daging, daun sup, daun bawang, cili, lada sulah dan telur hingga sebati.
4. Masukkan inti kedalam tauhu pok padat-padat.
5. Goreng sehingga masak dan keemasan.

TIPS:
1. Goreng dengan api sederhana. Make sure bunga ke atas dulu, sbb takut inti terkeluar dari tauhu. Bila bahagian luar dah keemasan, baru telangkupkan bunga ke bawah.
2. Sedap makan dengan sos.

pssst: mr roomate suami, saya dah update blog :P

1 comment:

Anonymous said...

Abang dah tengok :-)