Monday, August 23, 2010

nn @ resepi pandan layered cake

 



 
Posted by Picasa


RESEPI KEK CHIFFON PANDAN
(kredit kepada kak nor)

PERLU ADA:

Bahan A:
6 biji kuning telur
2/3 cawan minyak
2/3 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil garam
2/4 cawan gula pasir
pewarna hijau dan perisa pandan
1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
2 sudu kecil baking powder *diayak

Bahan B:
6 biji putih telur
1/3 cawan gula pasir
1 sudu kecil cream of tar tar


PERLU BUAT:

Bahan A:
1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.

Bahan B:
1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
8. Setelah sejuk, bolehlah dikeluarkan dan di potong kepada dua lapisan.


RESEPI KEK PANDAN LAYER
(kredit kepada Kak Noraini)

PERLU ADA:

Bahan Kastad:
1000 ml air
125 gm gula
5 helai daun pandan,disimpulkan
110 ml susu cair/santan
2 gm mentega (sedikit saja)
1 1/2 sudu teh jeli segera (instant jelly) atau agar-agar
85 gm tepung Hoen Kwee (hijau)
50 gm santan serbuk (segera)

PERLU BUAT:

1. Kek span dihiris 3 lapisan. Ketepikan.
2. Satukan semua bahan diatas ke dalam sebuah periuk.
3. Kacau diatas api sederhana hingga pekat dan mendidih. Angkat.
4. Sediakan tin springform atau loose tin bersaiz 9 inci.
5. Masuk lapisan kek pertama.Ia perlu kecil sedikit dari tin.Jika besar potong tepinya.
6. Ambil satu cawan kastad dan tuangkan diatas dan kelilingnya. Ratakan.
7. Buat lapisan kedua dan ketiga.Habiskan kastad. Biarkan sejuk baru masuk petiais.
8. Sejukkan kek 5 jam dalam peti ais sebelum dipotong.
9. Hiaskan mengikut citarasa anda.

TIPS:

1. Mentega bertujuan untuk kilatkan kastad.
2. Pandan boleh diblend dengan sedikit air.
3. Boleh guna santan segar (250 gm santan, air jadi 800 gm)
4. Tin springform boleh dibuka di tepi.Loose tin boleh dibuka dari bawah.Perlu guna tin jenis ini supaya kek mudah dikeluarkan.
5. Kek perlu disejukkan pada suhu bilik sebelum masuk petiais.
6. Tepung Hoen Kwee boleh digantikan dengan tepung kastard dan tepung jagung.

1 comment:

Whitelily said...

rajinnye u buat cake! bunga purple plg tatahan tu