Wednesday, January 13, 2010

nn @ resepi bihun sup utara

 
Posted by Picasa


BIHUN SUP UTARA

SUP
PERLU ADA:
1 kilo tulang lembu * (kalo tak mo guna tulang pon boleh.. guna daging biasa je)
200g daging(boneless) dan organ dalaman kalau ada *
2 labu bawang besar **
4 ulas bawang putih **
3 inci halia **
2 batang kayu manis ***
2 kuntum bunga lawang ***
1 sb bunga cengkih ***
3 biji buah pelaga ***
2 biji cengkih ***
1 sudu lada hitam ***
1 peket sup bunjut
2 sudu besar perencah sup atau rempah sup
1 pokok daun ketumbar (Potong dalam 3 inci)
Garam
Gula

PERLU BUAT:
1. Rebus bahan * dalam pressure cooker. Kalau takde, dalam periuk biasa pon boleh. Cuma, lama lah sikit. Bila dah rebus, buang lemak-lemak yang ada utk kesihatan ya…
2. Kisar bahan ***. Ketepikan satu sudu besar utk nak buat sos cili.
3. Tumis bahan** dan masukkan bahan *** yang telah dikisar. Tumis sampai naik bau.
4. Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam periuk sup dan masukkan sup bunjut, perencah/rempah sup dan daun ketumbar.
5. Tambah garam dan gula dan rasakan.
6. Keluarkan daging dan organ lain dan sejukkan.

SOS CILI
PERLU ADA:
1 sudu bahan kisar (dr sup)
5 sudu besar cili serbuk
2 sudu kecil pes asam jawa
1 sudu kecil sos tiram
Garam
Gula

PERLU BUAT:
1. Tumis bahan kisar dan masukkan sos tiram, serbuk cili, asam jawa, garam dan gula.
2. Masak dengan api kecil smpai naik minyak dan pekat. Kalau pekat sangat, tambah sedikit air supaya tidak hangit. Kena masak agak lama sampai naik minyak.
3. Rasa supaya ada rasa pedas, masin, masam dan manis.

BIHUN
1. Rendam bihun dengan air panas dan sedikit serbuk kunyit. (jangan banyak sangat, nanti bihun rasa kunyit)
2. Toskan bila bihun agak-agak lembut.

TIPS:
1. Geng bihun sup utara adalah bihun warna kuning, lobak masin (potong kecil), tauhu (goreng dan potong kecil), daun sup/daun bawang (UK takde daun sup, boleh jek guna daun ketumbar), bawang goreng, sup, sos cili dan daging yang dipotong kecil.
2. kalo ada organ dalam macam paru, hati , perut.. lg best, kat pasar malam favourite ku, nama dia bihun sup double special…

No comments: