Saturday, August 28, 2010

nn @ resepi popia sambal

 
Posted by Picasa


RESEPI POPIA SAMBAL

PERLU ADA (POPIA):

1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih
1 kiub ayam ( kalo nak letak ayam pon boleh juga. Kita takde ayam)
50g udang basah (potong kecil-kecil)
3 keping fried tauhu
1 batang carrot (hiris halus)
2 helai daun kobis (hiris halus)
1 pokok daun bawang (hiris halus)
3 biji cili api (hiris halus)
Taugeh
Minyak untuk menumis
Garam (secukup rasa)
Pepper (secukup rasa)

PERLU BUAT (POPIA):

1. Tumis bawang putih, bawang, cili api.
2. Letak stok ayam.
3. Masukkan udang, fried tauhu, carrot, daun bawang. Masak sampai carrot masak.
4. Masukkan taugeh, garam, pepper, secukup rasa. Dan tutup api. (jangan masak lama-lama, nanti over cooked. Intinya lembik sngat.
5. Letak inti tadi dalam drainer sebab nak bagi airnya keluar. Inti basah akan buatkan kulit popia tak cruncy.
6. Gulung inti dengan kulit popia. Gulung dengan kemas. Kalau kulit popia besar, guna sehelai jek. Kalau kulit popia bersaiz kecil, guna dua helai. Tujuannya nak bagi kulit popia masih crunchy apabila disalut sambal.
7. Goreng popia dengan api yang kecil. Lama sikit. Sebab nak bagi masak ke lapisan dalam. Popia tadi agak tebal kulitnya kan Bab ni kena banyak bersabar ya tuan-tuan dan puan-puan.


PERLU ADA (SAMBAL):

2 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
12 biji cili kering *
1 sudu besar udang kering atau udang geragau *
1 sudu besar sos tiram
1 susu besar kicap manis
1 sudu teh lemon juice atau tamarind paste
Garam
Gula

PERLU BUAT (SAMBAL):

1. Blend bahan-bahan bertanda * dengan air yang paling minimum.
2. Tumis bahan-bahan blend sampai masak dan keluar minyak dan sampai pekat.
3. Tambahkan sos tiram, kicap manis, lemon juice atau tamarind paste, gula dan garam. Kuantiti gula agak banyak sebab rasa sambal popia ni ada unsur pedas dan manis-manis manja.
4. Bila dah cukup pekat, tutup api.
5. Biar seketika, baru masukkan popia yang telah digoreng. Golekkan popia dalam sambal dan taburkan dengan bijan yang telah disangai.


• Inti popia boleh disesuaikan dengan selera masing-masing. Nak letak ayam, daging, ikan, kambing, rusa dan zirafah pon boleh juga :)

TIPS:

Tips untuk mendapatkan popia sambal yang rangup:
1. gulung popia sangat kemas
2. goreng dgn api kecil sampai garing - menguji kesabaran juga ni :)
3. sambal kena cukup pekat

No comments: