Thursday, December 22, 2011

nn @ dedikasi ummi

Dedikasi dari ummi, teman, guru, sahabat dunia akhirat: ukhti aziati husna. JazakaAllah Ummi!Dedikasi dari teman, ummi, sahabat dunia akhirat, ukhti aziati husna. JazakaAllah Ummi!

Assalamualaikum anak-anak ummi tercinta, entri kali ini khas untuk orang kesayangan kita yang sedang meniti hari-hari bahagia, bakal bergelar isteri orang beberapa jam lagi InsyaAllah. Buat Auntie Noni Nadiah, Barakallahulakuma.

Pesanan Umamah ini masih ummi pelajari dan semoga istiqamah juga menyelusuri, dan pesanan ini juga buat anak-anak ummi nanti, buat ukhti-ukhti ummi, dan buat yang di ingati dalam doa selalu, walau majlis mu tak mampu kami hadiri. Doa yang tulus kami kirim dari kejauhan.

Renungi pesanan Umamah binti Harith kepada anaknya sebagai petua dalam rumah tangga yang bahagia. Umamah mewasiatkan kepada anak perempuannya yang akan melangsungkan perkahwinan dengan seorang Raja Yaman, iaitu Al Harith bin Amru.

" Wahai puteriku!
Sesungguhnya jika nasihat ini kutinggalkan kerana keutamaan adab, tentu ia akan kutinggalkan hanya bagimu sahaja. Tetapi ini adalah pertolongan bagi orang yang lalai dan pertolongan bagi orang yang berakal. Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerana kekayaan orang tuanya dan kerana kecintaan kedua orang tuanya kepada dirinya , maka akulah orang yang paling tidak memerlukan suami. Tetapi wanita itu diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk wanita.

Wahai puteriku!
Engkau akan berpisah dengan rumah yang pernah bersatu denganmu dan meninggalkan tempat yang pernah membesarkanmu, menuju ke tempat yang belum engkau kenali dan pendamping yang yang belum pernah dekat denganmu. Dengan kekuasaannya dia akan menjadi pengawas dirimu dan orang yang menguasaimu.

Maka jadilah diri sebagai abdinya nescaya dia akan menjadi hamba yang patuh bagimu. Jagalah sepuluh perkara nescaya akan menjadi simpanan bagimu iaitu :

Pertama dan kedua
~ Tunduk kepadanya dengan penuh kerelaan, mendengar dan taat kepadanya dengan cara yang baik.

Ketiga dan keempat
~ Memerhatikan sasaran mata dan hidungnya. Jangan sampai matanya melihat sesuatu yang buruk pada dirimu dan janganlah sampai dia mencium bau yang kurang enak dari dirimu.

Kelima dan keenam
 ~ Memerhatikan waktu tidur dan makannya kerana rasa lapar itu boleh membara dan rasa mengantuk itu boleh membakar sifat amarah.

Ketujuh dan kelapan
~ Menjaga hartanya,mengambil berat kerabat dan saudara-saudaranya. Kemampuan menjaga harta adalah mengukurnya dengan cara yang baik dan kemampuan menjaga saudara adalah dengan mengurus dengan cara yang baik.

Kesembilan dan kesepuluh
~ Janganlah ingkar perintahnya dan jangan membocorkan rahsianya. Sebab jika engkau ingkar perintahnya beerti engkau telah membakar dadanya dan jika engkau membocorkan rahsianya engkau tidak akan aman dari pengkhianatannya.Kemudian janganlah engkau menunjukkan kegembiraan di hadapannya ketika ia bersedih dan sebaliknya janganlah engkau menunjukkan kesedihan kepadanya jika dia dalam keadaan gembira."

Sememangnya pesanan ini selayaknya untuk diri ummi sendiri, cuma ingin kita bersama-sama mendapat manafaat dari pesanan Umamah ini buat anaknyaTanda kasih dan sayang tidak bertepi buat yang membaca. InsyaAllah.