Thursday, April 29, 2010

nn @ resepi rojak buah

 

 



resepi kuah rojak :-

2 cawan kicap (boleh je guna kicap apa pon... tapi kalo kicap masin, gula sangat banyak la... )
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
5 sudu besar sos tiram
5 inci belacan ( kalo ada otak udang boleh kurang kan belacan.. tp kita takde :)
1/2 cawan gula merah
2 cawan gula pasir (mungkin lebih.. nnt rasa ok )
10 biji cili kering (blender halus)
10 biji cili api (blend juge)
2 genggam kacang tanah (nn guna salted peanuts yang terus makan tu :) , di blend)
2 sudu bijan disangai dulu...

1. Masak kesemuanya sampai pekat... tapi kena selalu kacau sebab takut gula hangus.. dan kena hati-hati sbb kalo dia mendidih... kuahnya akan membuak.... so gunakan api kecik dan periuk yang lebih besar :)
2. Bila dah cukup pekat (nn masak dalam 2-3 jam) biarkan sejuk.. dan kuah tu akan jadi lebih pekat cam beli kat kedai tu...
3. Simpan dalam bekas, dan boleh simpan dalam fridge dalam tempoh lama...

Masak banyak sekali harung, alang-alang dah masak lama.. pastu simpan jek dalam fridge...
Posted by Picasa

1 comment:

Whitelily said...

ish u niii.. da la rojak buah.gamba n hias cantik lak tu..tu selendang sape u taruk background tuh hehe
bile nak mai sini???