Sumber : Che CT
PERLU ADA:
Bahan A1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)
Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur
Bahan C
Kelapa parut yang dikukus sebentar dan dicampur sedikit garam
PERLU BUAT:
1. Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
3. Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis. Tuangkan ke acuan lompang yang telah di sapukan dengan sedikit minyak. Kukus selama 20 minit. Keluarkan kuih kaswi dari acuan dan masukkan ke peti sejuk sebentar.
4. Hidang bersama kelapa parut.
No comments:
Post a Comment