Sunday, March 13, 2011

nn @ resepi mee rebus johor

 


RESEPI MEE REBUS HAJI WAHID JOHOR

KUAH

PERLU ADA:
1 kg daging lembu dan tetel (nn guna beef shoulder) – rebus dan ketepikan
4 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
15 biji cili kering *
3 inci halia *
2 inci lengkuas *
1 batang serai *
1 sudu besar ketumbar – disangai *
1 sudu kecil jintan manis – disangai *
1 sudu kecil jintan putih – disangai *
2 sudu besar rempah kari *
2 biji keledek – rebus dan kisar halus **
2 cawan udang kering – kisar halus **
4 sudu besar tauchu – kisar halus **
2 biji kentang – kisar halus **
1 cawan kacang tanah – kisar halus **
1 cawan udang basah – kisar halus (boleh kisar dengan kulit sekali kalau udang lembut) **
Minyak untuk menumis
Garam
Gula

PERLU BUAT:
1. Kisar halus bahan-bahan bertanda *. Tumis sehingga naik minyak.
2. Masukkan daging dan air rebusan. Tambah bahan-bahan kisar yang bertanda **.
3. Tambahkan garam dan gula. Kuah mee rebus ni ada rasa lebih manis sedikit.
4. Masak sehingga mendidih, cukup rasa dan kepekatannya.

PENDARAM/KEROPOK

PERLU ADA:
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
Sedikit air kapur
2 sudu kecil udang kering - dikisar halus
Garam
Serbuk kunyit
Air
Minyak untuk menggoreng

PERLU BUAT:
1. Satukan kesemua bahan dalam bekas.
2. Tambahkan air dan adunannya sedikit cair.
3. Goreng di tepi kuali seperti menggoreng tumpi.
4. Angkat dan toskan minyak.

BAHAN-BAHAN LAIN:
Mee kuning – dicelur
Taugeh
Cili hijau – potong
Daun bawang - hiris
Limau kasturi – hiris halus
Telur rebus
Campuran kicap dan cuka

TIPS:
1. Kuah mee rebus rasa sedikit manis.
2. Mee rebus dihidangkan dengan taugeh, hirisan cili hijau, daun bawang dan limau kasturi. Juga telur rebus dan perasa dengan sedikit kicap dan cuka.
Posted by Picasa

1 comment:

melatiblossoms said...

Bila dapat rasa nie.... huhuhuhuh