Friday, October 22, 2010

nn @ resepi tomyam merah bersantan

 


TOMYAM MERAH BERSANTAN

PERLU ADA:
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
10 biji cili kering *
½ inci halia*
½ inci lengkuas*
1 sudu besar udang kering*
2 pokok daun ketumbar
3 helai daun limau
2 batang serai - dititik
5 biji cili api – dititik
3 sudu besar sos ikan
Isi – sotong/ayam/daging/udang – ikut suka
Sayur-sayuran – cauliflower/carrot/cendawan/celery – ikut suka
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
Jus limau nipis – boleh beli dalam botol atau perah
1 cawan santan


PERLU BUAT:
1. Kisar bahan-bahan bertanda *.
2. Tumis bahan kisar dan serai, daun limau, daun ketumbar, cili api sampai naik bau.
3. Masukkan bahan-bahan isi dan air. Biarkan mendidih.
4. Tambahkan sayuran. Masukkan sos ikan, garam, gula dan lemon juice secukup rasa.
5. Bila dah mendidih, masukkan santan dan biarkan mendidih sekejap.
6. Boleh dihidangkan.

TIPS:
1. Untuk rasa yang lebih cemerlang, masa nak serve, perah sikit asam limau nipis, dan taburkan daun ketumbar.
2. Boleh dimakan bersama nasi dan bihun (seperti dalam gambar).
Posted by Picasa

No comments: