Sunday, February 14, 2010

nn @ talam keladi

 


TALAM KELADI
resepi dari kak nis myresepi

LAPISAN BAWAH
PERLU ADA:
300 ml santan dari 150 gm kelapa parut (buang kulit)
Garam secukup rasa
65 gm tepung beras
1 tsp tepung gandum biasa
100 gm keladi (yam), potong dadu & kukus separuh masak & lenyek2kan sedikit
55 gm gula pasir

LAPISAN ATAS
PERLU ADA:
100 ml santan dari 100 gm kelapa parut (buang kulit)
Garam secukup rasa
80 gm gula pasir
2 tbsp tepung beras
20 gm tepung jagung
1 biji telor, dipukul sedikit
Sedikit pewarna unggu (purple or violet)

LAPISAN BAWAH
PERLU BUAT:
1. Campurkan semua adunan untuk lapisan bawah.
2. Panaskan kukusan pada api sederhana hingga air mendidih lalu letak loyang berukuran 8" bulat ber-griskan sedikit minyak.
3. Tuang adunan untuk lapisan bawah pada loyang tadi & kukus selama 10-15 min.

LAPISAN ATAS
PERLU BUAT:
1. Di mangkuk lain, campurkan santan, garam & gula hingga sebati.
2. Masukkan tepung beras & bahan2 lainnya. Gaul hingga sebati & tidak berbentil2; tapiskan.
3. Tuang adunan ini keatas lapisan bawah.
4. Tutup semula kukusan tadi & kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak.
5. Alihkan untuk disejukkan & potong.

TIPS:
1. Agar tidak berkedut:
a. Balut penutup kukus dengan kain supaya air tidak jatuh ke dalam kuih.
b. Gunakan api yang besar.
c. Bahagian atas cairkan sedikit.
2.Gunakan pisau plastik & sapu sedikit minyak untuk memotong supaya tidak melekat.

No comments: