Tuesday, August 26, 2014

nn @ terima kehendak Allah




TERIMA DAHULU KEHENDAK ALLAH

Nukilan Fuad Latip


Lama tidak menulis.

Saudara, apabila ada masalah dan masih belum selesai masalah tersebut, maka yang utama bukan pening kepala memikirkan cara untuk menyelesaikan masalah itu terlebih dahulu. Tetapi yang utama adalah menerima dahulu kehendak Allah dengan aturanNya.

Apabila masalah tidak selesai, kita masih ada peluang masuk ke Syurga Allah dan menemuiNya. Namun andai GAGAL menerima kehendak Allah, Allahurabbi… masuklah kita dalam kumpulan Iblis yang tidak menerima kehendak Allah walaupun hanya satu hal yakni sujud pada Adam. Nauzubillah.

Lalu mari kita menerima kehendak Allah ke atas apa yag berlaku. Menerima kehendak Allah bukan bermakna MENYERAH KALAH. Tetapi kita masuk ke tingkatan bertenang di mana kita mengikut aturan Allah.

Di dalam ketenangan itu nanti ada ilham yang masuk ke hati kita dan menjana fikiran dan idea dalam menyelesaikan masalah itu. Nanti akan kelihatan jelas jalan-jalan penyelesaian ketika hati dalam ketenangan yang asli. Tidak dibuat-buat tenang dengan memasukkan fikiran yang positif sedangkan jiwa tetap gelisah.

Ujian adalah untuk mengetahui tahap iman kita. Kita mungkin sudah dapat mengatasi masalah yang lain. Lalu diuji lagi dengan ujian yang lain untuk kita tahu samada kita mampu atau tidak untuk ujian seterusnya.

Hal ini akan berterusan. Corak kehidupan ini sentiasa berulang. Lalu tidak ada apa yang perlu dipeningkan. Hari ini selesai, esok kita akan hadapi lagi hal yang lain. Kita teruskan lagi. Ia sebuah permainan yang menarik dan harus dinikmati kerana selepas satu hal berjaya kita atasi, lalu ada lagi yang lain.

Bahagianya ada di ketika kita tetap bergantung pada Allah. Kita sedar kita hidup dalam sebuah permainan aturan Allah. Kita ikut Allah. Kita jadi PEMAIN YANG TERBAIK!!!

[praktikal]
Cara yang mudah agar mampu menerima kehendak Allah adalah mendirikan solat. Kemudian berdoalah sentiasa dalam setiap saat hidup ini dengan apa jua ayat dan cara berdoa. Yang pasti doanya adalah untuk memohon agar hati ini mampu menerima kehendak Allah ke atas diri kita.

Saya selalu berdoa mudah tidak kira di mana dan waktu….

“Ya Allah, Aku mohon ya Allah agar hatiku ini mampu menerima kehendakMu ya Allah. Aku terima segala kehendakMu ya Allah. Aku terima ya Allah. Aku redha ya Allah. ya Allah…. kuatkan jiwa ini agar mampu menerima segala kehendakMu ya Allah. Terima kasih ya Allah, terima kasih.”

Ulangi doa ini selalu. Jika ingin yang singkat, cukuplah berdoa ” ya Allah aku terima kehendakMu ya Allah.. aku terima.”

Salam Jumaat. Didoakan agar bersemangat dan sentiasa ceria di dalam sedar pada Allah setiap saat hidup.

Fuad Latip
27 November 2013

Sunday, August 10, 2014

nn @ kari hijau thai ayam








Ingredients:

  • 1 to 1.5 lbs. (about 0.7 kg) boneless chicken thigh or breast, cut into chunks
  • 1 can coconut milk
  • 4 kaffir lime leaves, OR substitute 1 tsp. grated lime zest
  • 1 red bell pepper, seeded and cut into chunks
  • 1 cup small eggpalnts
  • generous handful fresh basil
  • 2 Tbsp. coconut oil or other vegetable oil
  • GREEN CURRY PASTE:
  • 4 small green Thai chilies, OR substitute 1 to 2 jalapeno peppers
  • 1/4 cup shallot OR purple onion, diced
  • 4 cloves garlic, minced
  • 1 thumb-size piece galangal OR ginger, grated
  • 1 stalk fresh minced lemongrass OR 3 Tbsp. frozen or bottled prepared lemongrass
  • 1/2 tsp. ground coriander
  • 1/2 tsp. ground cumin
  • 3/4 to 1 tsp. shrimp paste
  • 1 (loose) cup fresh coriander/cilantro leaves and stems, chopped
  • 1/2 tsp. ground white pepper (can be purchased at some supermarkets, OR at Asian food stores)
  • 3 Tbsp. fish sauce
  • 1 tsp. brown sugar
  • 2 Tbsp. lime juice

Preparation:

  1. Place all the "green curry paste" ingredients together in a food processor, and process to a paste. If necessary, add a few Tbsp. of the coconut milk to help blend ingredients. Set aside.
  2. Prepare the lime leaves by tearing the leaf away from either side of the stem. Discard the central stem. 
  3. Warm a wok or large frying pan over medium-high heat. Add the oil and swirl around, then add the green curry paste.
  4. Stir-fry briefly to release the fragrance (30 seconds to 1 minute), then add 3/4 of the coconut milk, reserving 2-3 Tbsp. per serving portion for later.
  5. Add the chicken, stirring to incorporate. When the curry sauce comes to a boil, reduce heat to medium or medium-low, until you get a nice simmer.
  6. Cover and allow to simmer 3-5 more minutes, or until chicken is cooked through. Stir occasionally.
  7. Add the red bell pepper and zucchini, plus the strips of lime leaf (or lime zest), stirring well to incorporate. Simmer another 2-3 minutes, or until vegetables are softened but still firm and colorful.
  8. Do a taste-test for salt, adding 1-2 Tbsp. fish sauce if not salty enough. If you'd prefer a sweeter curry, add a little more sugar. If too salty, add a squeeze of lime or lemon juice. If too spicy, add more coconut milk. Note that this curry should be a balance of salty, spicy, sweet and sour, plus bitter (the bitter is found in the fresh basil garnish).
  9. Serve this curry in bowls with rice served separately, allowing guests to add their own. Top each portion with fresh basil, then drizzle over 2-3 Tbsp. coconut milk, and ENJOY!